Strooizout: wat is het precies?

In de wintermaanden gaan er tonnen strooizout verspreid over onze wegen. Zout verhelpt gladheid op de weg. De Rijkswaterstaat zorgt dat alle snelwegen voorzien zijn van strooizout, de provincies voor de provinciale wegen en de gemeenten zorgen voor de begaanbaarheid van de lokale wegen. Maar waar komt eigenlijk al dat zout vandaan? Je leest hier alles over strooizout.

Welke soort zout gebruiken we eigenlijk?

Over algemeen wordt steenzout, zeezout of vacuüm zout gebruikt, alhoewel zeezout niet in ons kleine landje niet echt gebruikelijk is. Vacuüm zout is gemaakt door de zoutlagen onder de grond die in vloeibare vorm omhoog geworden gezogen. In de fabrieken wordt de zout bewerkt tot dat er alleen nog korrels overblijven, het is een hele zuivere vorm van zout. Steenzout komt uit de zoutmijnen in de omgeving van de Alpen. Deze soort zout is ongezuiverd en bevat vaak grote hoeveelheid aan verontreiniging.

Hoezo zout tegen gladheid?

Strooiwagens worden gevuld met een mix van zout water (pekel) en strooizout waarvan het smeltpunt rond tien graden lager ligt dan van water. In het Westelijk deel van Europa doen we aan preventief strooien omdat dat veel minder zout kost en de weersomstandigheden die mogelijkheden bieden. Preventief strooien is het strooien van zout voordat het vriezen of sneeuwen, in West-Europa is het niet vaak dat het ‘onverwachts’ gaat vriezen en er dikke pakken sneeuw liggen.

Bij een temperatuur van vijf graden onder nul heb je een kilo zout nodig om tien kilo ijs weg te smelten. De  mix van pekel en zout vormt een laagje van pekel op de straat die nog eens goed ingereden wordt door het verkeer.

Is het hetzelfde als wat in onze keukenkastjes staat?

In principe is alle soort zout hetzelfde, het bevat allemaal natriumchloride. Toch is strooizout te onzuiver om je vlees mee te kruiden. De korrels zijn vaak veel te grof en vervuild. In strooizout zitten veel zware metalen als chroom, koper en lood. Dit is slecht voor het milieu omdat zout wegspoelt in de goten en dit vervolgens gezuiverd moet worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.